"Mamma, hva er dette forn`o?"

- Det er nisseluene som dere skal ta på dere. Så må dere sitte helt stille, holde rundt hverandre og smile. Vi skal prøve å ta noen fine bilder til årets julekort, skjønner du.

– Det er en adventstake. Vi skal tenne et nytt lilla lys hver eneste søndag før jul, mens vi synger denne sangen. Joda, det er lov å tenne den på onsdager også.

– Det er pepperkakedeig som mamma har kjøpt. Den skal vi bruke når det nærmer seg litt mer jul. Vi trenger ikke pepperkakeformene i skapet akkurat nå. Eller, hysj, ikke grin! Greit, du kan få låne dem nå.

– Det er en julekalenderappelsin. Vi skal nappe ut en nellik hver dag. Nei, vi må ikke spise appelsinen på julaften. Vi skal nok ha middag også.

– Det er en julekalender på deling. Dere får en pakke hver tredje dag før jul. Alle får like mange. Det skal vi ordne på et vis.

– Det er en ønskeliste. Der kan du tegne eller skrive opp ting du ønsker deg til jul. Så sender vi den i posten til bestemor og til julenissen. Eller vi kan sende en melding. Går sikkert bra det også.

– Det er en julestjerne. Den skal henge i vinduet fram til jul. Ja, den skal henge der hver dag.

– Det er julepresanger. Det er ikke lov til å knipe! Nei, alle er ikke til deg.

– Det er julepynten vår. Den har lagt på loftet. Neida, den fryser ikke, men den kan knuse. Vær forsiktig!

– Det er en julekrybbe. Med Maria, Josef, sauer og gjetere. Om julenissen tror på Jesus? Du får spørre ham på julaften.

– Det er en dorullnisse. Du laget den i barnehagen i fjor. (Hadde jeg visst du hadde glemt det så fort, er det ikke sikkert den hadde overlevd. Den var kjempefin.

– Det er et juletre. Selvfølgelig er det ekte. Det skal opp i en juletrefot. Under den skal vi legge en juletreduk. Vi må huske å gi treet vann. Alle pynter juletreet sitt med lys, glitter og julekuler. Selv om du liker hjerter best, så tror jeg vi holder oss til stjerne i toppen.

– Det er pappa sin juleøl. Den får du ikke smake. Det er ikke noe for barn. Tror ikke du liker den heller. Julematen han lager, den skal du få smake. Den er kjempegod. Den liker du!

– Det er alle julekortene vi har fått. Av andre vi kjenner. Jo da, vi kan godt henge opp bildet av dere også.

– Det er juleklærne til hele familien. Ikke rør dem! De er nystrøkne.

– Dette er en kirke. Vi pleier å gå her på julaften.

– Det er julebrus. Ja, det finnes voksne som drikker det om sommeren også. Det går bra det.

– Det er noe de gjorde i gamle dager. Rullet klærne. Vi trenger ikke det. Vi bruker tørketrommel. Kanskje de gikk rundt en enebærbusk fordi det var det de hadde til juletre? Aner ikke. Vi går alltid rundt juletreet. Sånn er det bare.

– Det er en juleklem. Voksne er flinkere til å gi klemmer nå som det er jul.

– Det er jo dette som er jul! Alt dette rare som du skal se, høre og ta på. Alt dette som vi finner ut av sammen, før du er blitt vant til det. Når du vet svaret på alle disse spørsmålene dine, kaller vi det noe annet. Da er det tradisjon!